Update
Schil & Stronk bij gemeente Eindhoven
Vorig jaar organiseerden we de eerste editie van Buurtbistro Schil & Stronk, met een kookworkshop en buurtlunch. Een groot succes, wat de gemeente Eindhoven niet ontgaan was. Toen zij hun Klimaatweekprogramma voor medewerkers samenstelden, klopten ze bij ons aan. ‘Kunnen jullie ook voor ons een editie Schil & Stronk organiseren?’. Maar natuurlijk!
Voor wie even een kleine opfrisser nodig heeft: Schil & Stronk is het programma dat wij ontwikkelden met de social designers van Studio Sociaal Centraal. Met kookworkshops en buurtlunches geven we mensen op een leuke, lekkere en laagdrempelige manier tips om voedselverspilling tegen te gaan, waarbij we plantaardig eten op een subtiele manier in de spotlights zetten. Daarnaast is de buurtbistro een middel om je buren beter te leren kennen. Lees hier de complete case!
Duurzaamheid bij gemeente Eindhoven
Gemeente Eindhoven is op allerlei manieren bezig met duurzaamheid. Zo is het stadhuis van top tot teen verduurzaamd en staat duurzaamheid centraal in beleid en uitvoering. Ook intern is duurzaamheid op veel vlakken al een vanzelfsprekendheid, met een grotendeels plantaardig kantineaanbod en een tot in de puntjes geperfectioneerd afvalrecyclingsysteem. Maar juist die vanzelfsprekendheid maakt dat mensen er niet echt meer bij stilstaan. Tijdens de Klimaatweek organiseerde de gemeente daarom een aantal lezingen, workshops en activiteiten om de duurzaamheidsgedachte extra onder de aandacht te brengen en medewerkers nieuwe perspectieven te bieden.
Schil & Stronk x Klimaatweek
Schil & Stronk maakt duurzaamheid leuk en helpt mensen met elkaar te verbinden, een perfecte match met de wensen van de gemeente. Samen met Studio Sociaal Centraal en de food designers van LEF! stelden we een programma samen. Tijdens de Klimaatweek organiseerden we twee keer een workshop, waarbij deelnemers leerden hoe je groenten (mét schillen en stronken) fermenteert, zodat je er nog veel langer van kan genieten. Voorafgaand aan de Klimaatweek gaven we medewerkers die in de kantine kwamen lunchen een voorproefje van de heerlijke weckpotcreaties van LEF! om mensen te werven voor de workshops.
Proeverij van wortel
Die werving sloeg aan: de workshops zaten binnen no-time vol. Om een nog groter deel van de medewerkers te bereiken, kwamen we tijdens de Klimaatweek twee keer langs met ‘wortelhapjes’, waarbij alle delen van de wortel gebruikt werden. Nu klinkt ‘wortelhapje’ een beetje oneerbiedig, want LEF! had drie culinaire hoogstandjes geprepareerd: wortelhoorntjes met een vulling van zachte wortelcrème en een friszure chimichurri van wortelloof, kruidige chips van wortelschillen en zoete pastilles van wortelsap. Alles ging als zoete broodjes over de toonbank: we deelden in totaal 300 hapjes uit. Geïnteresseerden konden ook onze Schil & Stronk-stickers en tips & tricks tegen voedselverspilling meenemen, en die vonden ook gretig aftrek!
Workshops: groenten van schil tot stronk fermenteren
De fermentatieworkshops waren een hit. Sommige deelnemers hadden nog nooit groenten ingemaakt en die vonden het top om te leren hoe makkelijk het kan zijn. En wat meer ervaren ‘chefs’ konden hun hart ophalen dankzij de unieke smaakcombinaties van LEF!. Een mooie bijkomstigheid was dat mensen van allerlei teams, afdelingen en domeinen samen kwamen en de banden daardoor werden aangehaald. Al was dat zeker geen toeval, want de social designers van Studio Sociaal Centraal weten altijd de sociaalste kant van mensen naar boven te halen! En dankzij hun enthousiasme en organisatiekracht was deze editie wat ons betreft weer een succes!
Wil je ook aan de slag met schillen en stronken?
Het lijkt ons leuk om Schil & Stronk bij nog meer Eindhovense organisaties te organiseren. Heb je interesse in een dosis duurzaamheid en sociale verbinding? Neem gerust contact met ons op!